Tandblekning – allt du behöver veta

tannbleking

Vad är tandblekning?

Tandblekning är en kemisk process för att avlägsna missfärgning i tänder.

Tandblekning idag baseras huvudsakligen på användningen av väteperoxid eller andra ämnen som ger upphov till detta.

Från och med 2012 stramades reglerna för försäljning av tandpasta. Det finns nu bara tandläkare som kan använda blekmedel med väteperoxidkoncentration över 0,1%

Vi använder huvudsakligen blekmedel med en koncentration av 10-16% karbamidperoxid motsvarande 3-6% väteperoxid

Effekten av blekning påverkas bland annat av koncentrationen av blekmedlet och vid den tidpunkt det används. Trots det faktum att flera studier har visat att blekning med blekmedel med en lägre koncentration av väteperoxid än 0,1% har liten effekt, säljs sådana blekmedel fortfarande i butiker, apotek och på internet.

Hemblekning är den vanligaste formen av tandblekning. Detta görs av patienten själv att bleka tänderna hemma med skräddarsydda skenor. Detta kan antingen göras genom att sova med glansen på natten eller genom att använda sken under ett par timmar varje dag under en period av 1-2 timmar

Kombinationen av lägre blekmedelskoncentration och långvarig användning minskar risken för biverkningar och är därför den föredragna formen av tandblekning.

Tänderna kan också bleka på kliniken, och vi gör det från tid till annan, men det finns få fördelar med detta om hemblekning.

Rotta tänder kan också bleka inuti av tandläkaren och tillsätta en blekmedel i tanden. Detta kallas intern blekning.

De flesta tänder kan bleka från utsidan och detta kan göras antingen på kliniken eller hemma.

KAN ALLA KONTROLLERA tänderna?

Blödning av tänder förutsätter att en grundlig undersökning har utförts av tandläkaren i tänderna och munhålan. Om det inte finns några luckor i tänderna, sprickor i fyllningarna eller någon annan sjukdom i munnen, kan de flesta tänderna med tänder bleka. Många patienter har naturliga ljusa tänder och inget behov av tandblekning.

Människor under 18 år eller gravid kan inte bleka våra tänder.

KAN ALLA TÄNDER BLEKAS?

Så länge det inte finns några hål i tänderna, sprickor i fyllningarna eller andra sjukdomar i munnen, kan alla tänder bleka. Men det är viktigt att vara medveten om att gamla fyllningar, kronor och broar inte kommer att bleka. Dessa kan därför se mörkare efter tandblekning och kan behöva ändras för att få samma färg som resten av tänderna.

Rotta tänder kan vara svårare att bleka, men kan ofta bleka i kombination med yttre och inre blekning.

HUR BLEKS TÄNDERNA?

Innan tandblekning måste en tandläkare eller tandläkare undersöka tänderna och munhålan för att säkerställa att blekning kan ske säkert och säkert. Vi tar ofta foto av tänderna både före och efter tandblekning.

Tandläkaren tar en utskrift av tänderna. Då tillverkas en gipsmodell och en plastskena som passar perfekt till dina tänder.

Huden kontrolleras vid kliniken och i patientens mun före tandblekning.

Vilka biverkningar är det?

De vanligaste biverkningarna är isbildning i tänderna och irritation av tandköttet:

Många tycker att tänderna blir känsligare för heta och kalla under den period de bleker. Detta försvinner vanligtvis några dagar efter slutförandet av blekning.

Tandköttet kan bli känsligare och irriterade. Därför är det viktigt att ha en väljusterad blekmedel så att blekmedel kommer i kontakt med tandköttet så lite som möjligt.

Undersökning av emaljens yta med ett mikroskop strax efter tandblekning kan göra ytan mer grov. Detta kan göra tänderna mer mottagliga för missfärgning efter en period av blekning, så vi rekommenderar att man undviker starka färgämne drycker under de första dagarna efter tandblekning. Rökning kommer också enkelt att missfärda tänderna igen.

En noggrann undersökning av tandläkaren före tandblekning samt en väljusterad och kontrollerad blekfoder minskar risken för biverkningar.

Varför har långa bläcken?

Det är svårt att svara hur länge blekningseffekten varar eftersom det beror på hur mycket mat och dryck med starka färgämnen äter eller dricker. Om det finns en önskan att uppdatera blekningen efter ett tag kan huden användas igen och då behöver du bara köpa mer blekmedel.