Allt du behöver veta om tandkronor

tandkrona

En tandkrona är en konstgjord keps som passar i stället för en skadad eller missfärgad tand. Kronor är oftast att helt ersätta en tand (vid ett tandimplantat); eller för att hjälpa till att forma en trasig tand eller på annat sätt förbättra din muns utseende.

Dessa dagar är kronor skapade mestadels av porslin eller keramik, men kan också vara gjorda av guld, akryl, metalllegeringar. Din tandläkare kan rekommendera lämpligt material baserat på dina muntliga behov.

 • Varför skulle jag behöva en tandkrona?
 • Reparera en trasig tand eller en tand som har slits ner
 • Reparera och täcka en tand som har behandlats av en rotkanal
 • Byt ut en saknad tand som en del av en bro
 • Byt ut en saknad tand på ett tandimplantat
 • Täcka missfärgade eller dåligt formade tänder för att förbättra estetiskt utseende
 • Reparera eller skydda en tand som har stor mängd förfall, chips eller sprickor
 • Stänga mindre luckor eller fixa mindre tandjusteringsproblem

Vanliga typer av kronor är:

 • Porslin-smält-till-metall (PFM) kronor: Porslin-smält-till-metall (PFM) kronor är den vanligaste typen av kronan används av tandläkare. De kan färg matchas med dina andra tänder och är den vanligaste typen av krona som används. PFM-kronor är mycket starka, har ett bra utseende, och är mycket rimliga priser. De är oftast rekommenderade för bakre tänder, eftersom metallbasen ger en stark kärna som tål det tryck som utövas på bakständerna under tuggningen. Men i helt naturligt ljus kan metallbasen visa sig som en skugga i tanden, speciellt för främre tänder. Också, om gummerna kommer tillbaka från kronan, kan metallbasen ses som en mörk linje som visar hur kronan möter tandköttet. Alla typer av legeringar används. Porslin kan smälta till en standard legeringsbas som kan bestå av metaller som nickel eller krom, eller de kan smälta till ädelmetaller som platina, silver eller guld. De ädla metallerna kostar mer än standardlegeringar.
 • Hela porslin / keramiska kronor: Fullt porslin eller hela keramiska kronor ger det bästa naturliga utseendet och är ett utmärkt val för patienter som har metallallergier. De används mest för främre tänder, eftersom de har ett utmärkt naturligt utseende. De är dock inte lika starka som PFM-kronor, är vanligtvis dyrare och kan vara benägna att chippa eller spricka. Som sådan används de inte typiskt för bakre tänder.
 • Zirkonium kronor: Zirkonium kronor är den starkaste kronan som finns och har också ett utmärkt naturligt utseende jämfört med fullt porslin eller hela keramiska kronor. De är också de dyraste. Zirkoniumkronor är praktiskt taget oförstörbara och kan användas för fram- eller bakre tänder, men eftersom de är så svåra kan de bära på de andra tänderna. De kan antingen fräsas av fasta zirkoniumklorider eller användas som en stark, naturlig utseende baserad på en porslinsfaner. Eftersom zirkoniumkronor är så tåliga, kan de göra mig mycket tunnare än andra kronor och kräver mindre borttagning av tanden för placering.
 • Tillfälliga kronor: Tillfälliga kronor skapas vanligtvis av ett akrylmaterial som tillfälligt kan cementeras på tanden medan de permanenta kronorna förbereds av dentallaboratoriet. De kan monteras omedelbart efter att preparatet är färdigt på tanden för en permanent krona.

tandkrona

Hur länge håller kronor?

Typiskt varar kronor i ca 10-15 år, men många patienter kommer att ha sina kronor under en livstid. Zirkonium kronor eller full guld / metall krona är den längsta varaktiga.

Kronor måste bytas ut när de har flisat eller brutit, men de flesta kronfel är orsakade av andra problem som tönning av tanden under kronan eller genom tuggummi. Korrekt munhygien är viktigt för att behålla kronor.

Hur lång tid tar det för min tandläkare att installera en krona?

Fram till nyligen var det en tandkrans som vanligtvis involverade flera besök och många timmar i tandläkaren. Nu, med hjälp av datorstödd design (och en process som heter CEREC (Chairside Economic Restoration of Esthetic Ceramic), kan tänder ofta prepped och kronor monteras om några timmar. I allt högre grad är tandläkarutrymmen utrustade med egna laboratorier, vilket hastigheter arbete och tillåter ofta för samma dag utrustning.

Vad är processen för att göra kronor?

Först undersöker din tandläkare tanden, tar röntgenstrålar för att kontrollera kaviteter och tandrotens struktur. Sedan är området förberedt för kronan genom att lägga ner och omforma din tand. Lokala anestetika ges vanligen under denna behandlingsfas. Om så behövs kommer din tandläkare att ta intryck av tand som sedan skickas ut till tandläkarlaboratoriet, där kronorna är skräddarsydda.

Efter att laboratoriet har skapat kronorna, kommer tandläkaren att kontrollera god färg och passa och se till att den nya kronan stämmer korrekt med din bit. Om allt är i ordning, kommer din tandläkare att permanent cementera kronan på plats.

Är det svårt att få tänder förberedda för kronor?

Normalt kommer din tandläkare att applicera en lokalbedövning till omgivningen, och du borde inte känna någon smärta. Om en tillfällig krona installeras samtidigt som en extraktion eller ett implantat kan du uppleva större obehag. Om du är känslig för smärta (och vem som inte är!) Kontakta din tandläkare om smärtreducerande alternativ.

Kan kronor göras för att matcha mina omgivande tänder?

Absolut! Som en del av kronförberedelseprocessen kommer tandläkaren att matcha dina nya kronor till de omgivande tänderna så att de blandas naturligt. Om du vill ha tandblekning, be om denna behandling före färgmatchning och förbereda kronorna så att kronan kommer att matcha ditt nya, vitare leende.

Kan mina befintliga kronor bli vitna?

Tyvärr kan kronor inte vara laserfärgade. Om dina befintliga kronor är mycket gamla och missfärgade, skulle de behöva bytas ut med nya kronor om du vill ha ett bättre utseende.